Utsikt - Reflektioner och skakningar

Utsikt - Reflektioner och skakningar

Utsikt

tankar, reflektioner och lite idéer

Tegenfalks tvåa

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 12 aug, 2012 18:15:05

Jag har precis läst ut Stefan Tegenfalks roman Nirvanaprojektet. Det är den andra boken i trilogin om Walter och Jonna vid Polisen i Stockholm.


"Hjärnan bakom flera brutala mord tycks ha försvunnit från jordens yta och i månader står utredningen och stampar. Kriminalkommissarie Walter Gröhn letar förgäves efter öppningar när ett gisslandrama plötsligt leder jakten i en oväntad riktning. Allt pekar på att gärningsmannen hålls fången, men av vem? Och varför? Samtidigt uppstår misstankar om en läcka i utredningen. Någon inom polishusets väggar verkar göra allt för att förhindra att mördaren hittas. En specialgrupp tillsätts och återigen jobbar Walter och Jonna de Brugge sida vid sida, mot en fiende som hela tiden tycks vara steget före. Frågorna blir allt fler och svaren de hittar allt mer skrämmande. Snart står det klart att morden bara utgör toppen av ett isberg."

Jag gillar Tegenfalks stil. Ett mycket bra språk. Men framför allt - han har förmågan att berätta en spännande historia. Extra roligt är det också eftersom han är egenutgiven i en knivskarp bransch, svenska deckare.

Läs den, men börja gärna med hans första titel i trilogin, Vredens tid. Du kommer inte bli besviken.

  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post207

Lyssna på Skatan

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 06 jul, 2012 08:41:41
[LINNEFORS 2012-07-06] Lejonet och det tjugosjätte steget och andra fabler är Karin Holmboms debutbok. Den är utgiven på vårt egna förlag och vi är nog lite tagna på sängen för den uppmärksamhet som den rönt. Mest glada är vi nog ändå över enskilda läsares reaktioner. Några har t.o.m. tagit sig tiden och recenserat boken hos näthandlarna (tack, tack). På Linnefors Förlags hemsida har vi samlat några av kommentarerna.

Det finns små, små tankar att kanske, kanske ge ut fabelboken som ljudbok för att bl.a. nå en publik som inte gärna läser, men lyssnar på litteratur. Vi har läst in en av berättelserna, Skatan och det fulländade bygget. En tänkvärd berättelse om konsten(?) att slutföra saker och ting. Här kan du lyssna (och se) på den:

Om du vill köpa ditt exemplar av pappersboken kan du göra det via välsorterade Bokhandlare, direkt från förlaget. Eller näthandlare som Bokus och Adlibris.


  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post203

Nya fabler i ny bok av gammal vän

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 09 jun, 2012 06:26:04

”Natten vred sakta sin himlakupa över marken och djuren. Zebrorna vilade tätt samman och sov lätt som flyktdjur gjort i alla tider. I apburen snusade ungarna fastklamrade vid mödrarnas bröst och i voljären svävade arorna i sina drömmar över dunkelgröna djungeldjup. Men alla sov inte. Det gamla lejonet vandrade längs staketet. Fram och åter, fram och åter. Utmed gallret hade jorden trampats hård som cement. Ett, två, tre, fyra… Han räknade och mätte stegen.”

...så börjar titelberättelsen i Karin Holmbom's nya bok "Lejonet och de tjugosjätte steget och andra fabler". En bok befolkad med djur och ting som t.ex. en kackerlacka om ingår ett ödesdigert avtal, en dinosaurie som försöker göra karriär i Hollywood, en svetsloppa som blir profet, myror som inte vill vara mainstream och mycket annat. Det finns mycket att upptäcka i den här originella samlingen fabler som främst vänder sig till en vuxen läsekrets. Dessutom saknar de alla, till skillnad från de klassiska fablerna, sensmoral. De handlar om våra livsvillkor och drömmar.

Ja, jag vet , jag är absolut part i målet, jävig och fördunklad av kärlek. Karin Holmbom är min hustru, min livskamrat och min vän. Men i det här fallet är hon framförallt i mina ögon en författare som är någonting spännande på spåren. Och jag har haft den stora förmånen att följa bokbygget på nära håll. Så nära, att många av bokens karaktärer ibland känts lika levande som de situationer Karin valt att placera dem i.

Jag har läst, läst om och läst igen och några av berättelserna kommer jag att läsa hela livet som det känns. Men jag avhåller mig nogsamt att recensera. Det överlåter jag till dig som väljer att läsa Lejonet och de tjugosjätte steget och andra fabler. Och jag hoppas du väljer det - att läsa.

Du kan läsa mer om boken här»

Du kan köpa den på här: http://www.bokus.com/bok/9789197979115/lejonet-och-det-tjugosjatte-steget-och-andra-fabler/

eller här:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197979112


  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post202

En halv gul sol

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 24 jun, 2011 20:12:38

[LINNEFORS 2011-06-24] Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Richard är engelsk och förälskar sig i båda systrarna samtidigt som han ska skriva boken med stort B. Odenigbo är politiskt engagerad akademiker som älskar Olanna och gin. Ugwu är den fattige pojken som inte bar tar hand om Odebigbos barn, baby utan också många andra. Alla är de på ett eller annat sätt med i det historiska skedet när Nigeria splittras och Biafra skapas och det blodiga inbördeskriget bryter ut. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är en klassisk roman som skildrar hur krig och våld påverkar och förändrar människor. Inget nytt under solen oavsett om den är hel eller halv. Etniska rensningar var lika äckliga och aktuella då som de är idag.

Jag växte upp under Biafrakriget och minns när jag uppmanades att tänka på Biafrabarnen och därför äta upp min mat. Den förödande svälten. Slakten av kristna Igbos i norr. Hur krig skapar bestialiska monster av vanliga människor. Allt skildras i detta epos. Men också kärleken mellan människor och nyfikenheten på kunskap. Jag har kämpat mig igenom boken. Kämpat för den har många gånger känts hopplöst svart och jag har ibland frågat varför jag låter min egen bekvämlighetszon invaderas av texten. Jag är glad att jag tog mig igenom.

  • Kommentarer(1)//blogg.linnefors.se/#post154

Strindbergs stjärna

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 06 jan, 2011 10:14:33

Jag har just avslutat läsningen av Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Det har väl haussats en hel del inför detta boksläpp. Inte minst allt tjat om det monumentala förskott boken har inbringat på den internationella bokmarknaden.

Ett hundraårigt lik som hittas i en utrangerad gruva i Dalarna är upptakten till en historia som tar oss med både till Andrées expedition och runt halva Europa i en jakt fylld av mystik och mysticism. Där berättelsen många gånger suddar ut gränserna mellan verklighet och fantasi. Självklart är boken fylld av symboler och historiska referenser och i centrum står kors och Strindbergs stjärna som kan öppna dörrar till helt andra dimensioner och makter. Huvudpersoner, Don Titelman, är det närmaste man kan komma ett vandrande psykofarmaka-apotek. Med en axelremsväska fylld av upp- och nertjack försöker han jaga minnen och ångest på flykten. Allt eftersom berättelsen blir allt mer overklig och mystisk. Elaka tyskar från skumma stiftelser och väldigt gamla norrmän är andra ingredienser som ingår i detta spänningsrecept. Känns det igen. En viss Dan Brown hade under början på 200-talet en viss framgång med både koder och änglar och demoner. Det kommer säkert Wallentin också ha. Men den där enorma uppslukandet som jag drabbades av under den första tredjedelen av läsandet av Davinci-koden den infinner sig absolut inte. Men ändå läser jag mig igenom de knappa femhundra sidorna och tycker till och med att de ibland har sina poänger.

En liten personlig knorr kan väl ändå vara att bilden som ackompanjerar denna recension är tagen i min egen hall och förställer hur Örnen, som var namnet på Andrées ballong, precis har havererat på isen. Det ursprungliga fotografiet är förmodligen taget av Nils Strindberg. Fotot jag tagit är av ett screentryck som mina svärföräldrar gjort en gång i tiden och som jag till och med har sålt tillsammans med andra tryck från Andrées misslyckade polarexpedition på Skänninge marken. Också det en gång i tiden. Men det är en helt annan historia om än även den fylld med spänning och mystik…

  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post110

Fladder i debut

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 04 sep, 2010 07:25:50

Jag har först nu läst Jo Nesbø’s debutroman, Fladdermusmannen. Nesbø som idag förmodligen är Norges genom tiderna mest kände kriminalförfattare. Innan han slog sig på bokskrivandet var han också en världsberömd musiker / artist (i varje fall i hemlandet). Fladdermusmannen är alltså den första boken om den lätt desillusionerade polisen Harry Hole.

Berättelsen utspelar sig i Australien och den är egen och annorlunda jämfört med vilken annan debutroman som helst inom denna genre. Harry är utlånad till Australien för att vara med som observatör i jakten på en mördare som tagit livet av en blond norska där down-under. Men, fler och fler bitar faller på plats och helt plötsligt är polisen på jakt efter en seriemördare och Holy som Harry Hole kallas av sina australiensiska kollegor är minst sagt operativ. Dessutom möter han kärleken och super nästa ihjäl sig. Låter det spännande och läsvärt? Uppenbarligen är det så för boken har sålt i miljonupplagor.

Vad tycker jag då? Jag vet inte. Det har gått ett par dygn sedan jag läste sista sidan och jag går fortfarande och tänker på den då och då. Den har på något sätt stannat kvar. Men samtidigt så tycker jag att jag bitvis trälade mig igenom läsningen. Ibland retade jag mig på hur Hole ibland framställs som rena supermannen med en genialisk slutledningsförmåga och en intuition så stark att han nästa kan se in i framtiden. Men precis när jag retar mig som mest visar han upp sig i sin skitigaste, mest misslyckade –och då synnerligen mänskliga – skepnad. Det är på många sett en stark debut som gjordes 1997 och vi vet ju idag att den var början på ett stort, internationellt författarskap. Jag säger nog – läs den.

  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post100

Här igen!

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 27 aug, 2010 06:12:48

Och så kom den då äntligen, IKEA-katalogen. Världens mest spridda publikation. Dags för en stunds betraktelse av vad som gäller för nästa 12-månaders period. Vilka inrednings- och möbeltrender har IKEA tagit fasta på. Hur stor är förändringen? Hur mycket av det gamla, det välkända är kvar?

I årets upplaga har i varje fall copyn tagit fasta på det Småländska. Textbudskapet är back to roots – tillbaka till det billiga i sin pekuniära mening. Inte billigt på något annat sätt. Vi får bilder av stengärdsgårdar och krökta rygga uppmålade för oss. Doften av myllan ska slå emot oss från färgsidorna. Typsnitten är enkla, moderna och gratissnitt.

Och allt fungerar. Som vanligt lyckas IKEA denna organism som till 90% består av religion och 10% organisation fast tvärtom att trollbinda med vackra miljöer och inbjudande rum. Jag lägger mig i en av de välbäddade sängarna och låter mig helt okritiskt uppslukas av årets utgåva. Men nästa år, nästa år då ska jag minsann kritiskt granska denna Kampradska propagandaskrift mycket, mycket noggrant. Så stiftelsen förvaltare i de Holländska finansdistrikten må bäva. Men till dess vilar jag ut med lite konsumtionsläsning sittande i den underbara fotäljen POÄNG (bara 295 kr). För det är ju som det står på katalogens förstasida: Det är insidan som räknas.

  • Kommentarer(1)//blogg.linnefors.se/#post98

Den siste Wallander-deckaren

LitteraturSkapad av Janne Holmbom 19 jul, 2010 20:16:11

En vinterdag 2008 försvinner en pensionerad hög marinofficer under sin dagliga promenad i Lilljansskogen. För Kurt Wallander blir det en personlig fråga av högsta rang. Officeren är nämligen Linda Wallanders svärfar in spe och hennes lilla dotters farfar. Trots att utredningen handläggs av polisen i Stockholm kan Kurt Wallander inte låta bli att engagera sig. När också officerens hustru Louise försvinner, lika spårlöst, lika gåtfullt, blir hans engagemang om möjligt ännu större.

Trådarna leder bakåt i tiden, till Kalla kriget, högerextrema sammanslutningar och lönnmördare från det gamla Östeuropa. Wallander anar att han har kommit en stor hemlighet på spåren, som berör hela den svenska efterkrigshistorien. Wallander kastas in i ett skeende vars förvecklingar han har svårt att överblicka. Samtidigt dyker ett ännu mörkare moln upp på hans himmel…

Henning Mankell bjuder i romanen Den orolige mannen på 555 sidor ypperlig läsning. Det här är den absolut sista boken om Kurt Wallander. Vi möter en åldrad polis som är på väg in för landning på livets flygplats. En man som lider av att bli äldre och som på något vis ställer sig frågan: Var det inte mer än så här? Samtidigt känns det på något sätt som han till slut lyckas sluta den slutgiltiga freden, inte bara vapenvila, med sin dotter Linda. Allt under tiden som ett spännande och smått fantastiskt kriminalpussel läggs för läsaren.

Jag har många gånger retat mig på Henning Mankells framtoning. Alltid uppfattat honom som lite arrogant och von oben. Förmodligen helt orättvist eftersom jag inte ens känner karln och har grundat mina fördomar på hörsägen från avlägsna släktingar till min familj som stött på Mankell både här hemma och i Afrika. Det må vara hur som helst med det. Men jag drar gärna en lans för hans författarskap. Den orolige mannen är Mankells bästa roman om Kurt Wallander och då ska man ha klart för sig att många av de övriga Wallander-böckerna är mycket bra. Den orolige mannen är spännande, stark och intressant. Språket är välmatat och personskildringarna aldrig ointressanta. Dystopiska funderingar varvas med tillbakablickar i den Wallanderska historien och i mångt och mycket också är svensk modern historia. Wallander blir mer och mer lik sin far, den excentriske monomotivsmålaren eller kanske snarare mer och mer olik och vem är det som står bakom vem. Vem är god och vem är ond?

Den orolige mannen sätter klart och tydligt punkt för Kurt Wallander. Jag saknar honom redan.

  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post94
Nästa »