Utsikt - Reflektioner och skakningar

Utsikt - Reflektioner och skakningar

Utsikt

tankar, reflektioner och lite idéer

Ett litet, litet vårtal

AllmäntSkapad av Janne Holmbom 01 maj, 2012 07:54:52

Traditionsenligt sjunger Sångarbröderna i Boxholm in våren inte mindre än fyra gånger under Valborgsmässoaftonen. En gång för forna bröder i minneslunden och två gånger vid två olika majeldar. Men den lilla mini-turnén börjar på Bjursdalens serviceboende där vi får äran att sjunga för de som varit med och byggt upp Boxholm under åren.

I år fick jag frågan om jag dessutom kunde hålla ett litet, litet vårtal till de boende på Bjursdalen. Så här blev det:

"Att sjunga in våren kan tyckas vara ett exklusivt arbete bäst lämpat för en manskör som till exempel Sångarbröderna som sjungit in våren i över hundra års tid.

Men om vi lyfter våra ansikten mot himmelen och lyssnar så kan vi konstatera att vi är inte ensamma utan en strid ström av sångare har under en tid invaderat vårt land för att delta i den STORA vårkonserten.

Scenen i konsertsalen fylls på med musikanter. En efter en tar de plats plats i vårens symfoniorkestern.

Det börjar tidigt nästan innan snön gett med sig och en av de första som drillande flyger in på scenen är SÅNGLÄRKAN. Tätt följd av BOFINK och en av luftens stora akrobater, TOFSVIPAN.

In kommer också STAREN som lärt sig alla melodier av sina föräldrar. Och titta där, högt precis under scentaket stämmer TRANORNA sina trumpeter och FORSÄRLAN manar den del av konsertpubliken som kommit tidigt att ta plats med sitt läte tsitt-tsitt.

Orkestern fylls på och vi är ännu fortfarande bara i slutet av mars och början av april och nästan en hel månad återstår innan årets STORA vårkonsert stundar. Men sorlet från de olika stämmorna ger redan nu ljud ifrån sig som budar om vad som komma skall.

In på scenen flyger nu Sveriges vanligaste fågel, LÖVSÅNGAREN. Vanligast men kanske den skyggaste. Ett vemodigt drillande hörs i kulisserna och in över Svartåns mörka spegel skyndar DRILLSNÄPPAN.

I gräsklippet efter säsongens första gräsmatteansning gör SÄDESÄRLAN entré, ilande fram och åter på jakt efter matnyttigheter i den kortade mattan.

Hela tiden byggs ljudkulissen på. Varje fågelart bjuder på sin stämma, sin musik. Nu är snart vårens symfoniorkester fulltalig. Den svartvita FLUGSNAPPAREN som under några av sina utlandsresor måste varit på Jamaica gungar in på scenen i skön baktakt. Nu fattas oss bara en enda innan vi kan inleda årets stora varma välkomstkonsert för våren. VI väntar helt enkelt på maestro själv.

Och vet ni, i slutet av förra veckan, i slutet av april - kom han till Linnefors. Inflygande i frack som sig bör för en dirigent av rang - LADUSVALAN...

Nu är vårens alla fåglar på plats - konserten kan börja - än en gång - vi hälsar våren, värmen och hoppet med ett fyrfalligt leve – därför ber jag er att förena er med mig i ett fyrfaldigt leve för våren - Leve våren hipp hipp. . ."

  • Kommentarer(0)//blogg.linnefors.se/#post194